tisdag 4 augusti 2009

En märklig värld

I sommar fick jag förmånen att besöka en väldigt tjusig båt. Den har till exempel världens på en båt längsta bar... den är så lång för att den kringlar sig runt i vågor i ett stort rum.



Båten har även på en båt världens största spa, med pooler, bastu, behandlingar med mera. Den har naturligtvis gym med alla tänkbara maskiner, jag vet inte hur många restauranger, en massa affärer, stora stationer för datorspel (väggskärmar i TV-format, kuddar att sitta eller ligga på), massor av datorer med fritt Internet, en teater...



... det här är ungefär halva. Sköna sittplatser med bord till alla, elva olika shower i Hollywoodstil. I barer och på restauranger en mängd andra artister. Ett "minisjukhus" där personer till och med låter göra små operationer och tillbringar konvalescensen på båten. En restaurang satsar på att erbjuda kött av alla slag: bisonoxe, känguru... över huvud taget satsas mycket på att maten ska vara av toppklass. En avdelning av båten har "torget" som idé: passagerarna får gå mellan olika restauranger och beställa olika mat här och där, som ett smörgåsbord av restauranger. All mat ingår i resan.

Jag minns att besättningen var 800 man, jag tror att båten tog ca 1200 passagerare. Viking Lines båt som låg bakom var ungefär hälften så stor.

Båten sticker runt överallt i världen. Kaptenen har befogenhet att viga folk. De är bara två kaptener anställda på detta skepp och de turas om att arbeta tre månader i taget. När de arbetar, arbetar de i stort sett dygnet runt.

"Det är som att vara borgmästare, ungefär," sa han. "Man har ett litet samhälle att sköta."

"Du ville veta hur man styr den här båten?" sa han.
"Kom, ska jag visa dig. Man styr den med den här lilla manicken."




Rogivande maneter Alla foton Sus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar