torsdag 23 april 2009

När en naturvetare blir mystiker

”Allt liv på jorden är uppbyggt av celler, som är så små att de inte kan ses med blotta ögat. Samtidigt består var och en av cellerna av ca hundrafemtio miljoner olika komponenter som interagerar med varandra på ett så komplext sätt att vi inte kan omfatta denna organisation med tankens kraft.

… varje människa består av ungefär femtio miljoner miljoner celler. Det är så många att vi har svårt att föreställa oss antalet. ...Dessa celler byts också hela tiden ut och skulle vi lägga ihop alla celler som produceras och dör under en människas livstid så skulle det röra sig om ca hundra ton. Dessa celler interagerar med varandra och fantastiskt nog fungerar detta enormt komplexa samarbete så länge vi har hälsan.”


Foto Sus
"... Cancer uppstår på grund av skadade gener i en enda av kroppens celler, vilket leder till att denna enda cell avbryter samarbetet med övriga celler och förvandlas till vad vi kan kalla för ’kroppens egoist’. ...Om vi skulle jämföra risken för att en cell förvandlas till en cancercell med risken för att en människa skulle bli egoist så skulle det senare inträffa ca en gång per fjorton miljoner generationer.
På nästa nivå interagerar varje människa med tusentals andra i våra ofta väl fungerande samhällen.
...Och till slut har vi då naturen i sin helhet där de olika arterna, växter så väl som djur, interagerar med varandra i ett system som är långt bortom en organisationsnivå som vi kan omfatta med våra begränsade analyserande hjärnor..."
Med stor tacksamhet till Stefan Einhorn, och lite fritt citerat ur Den sjunde dagen (2003)

Jag har läst nästan allt av Stefan Einhorn. Jag tror nog att jag lutar åt mystiken, jag med.

;-)

PS: Vet inte varför mellanslag inte fungerar i detta inlägg, efter bilden. DS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar