söndag 15 mars 2009

Tanter på gott och ont

Från dagboken, den 8 februari 2009

För er som inte är tanter kan jag tala om att en av era fördomar är alldeles sann! (Vi) tanter ÄLSKAR att prata om våra krämpor!

Helgens samtal har gett mig den insikten.

Tanter får en helt annan glöd i sina ögon när de kommer in på ämnet krämpor. De lyser upp och orden bara ramlar ur dem. De kan ägna en evighet åt att räkna upp kroppsdel efter kroppsdel: diskutera hur den fungerar nu och hur den fungerade förr i tiden. Vissa försiktiga funderingar om hur den kan komma att fungera i framtiden förekommer också. Jämförelser med väninnans motsvarande kroppsdelsfunktion är fantastiskt intressant och gör orden ännu fler.

Med åren blir tanterna något av medicinska experter. För varje krämpa som dyker upp tar de ju reda på allt om just denna, både från experter och från väninnorna. Med tiden blir det en ansenlig mängd kunskap som de glatt delar med sig av. Tanter blir på så sätt något av experter på olika fysiska fenomen och på omvårdnadskunskap. Men de vet också mycket om friskvård, ett annat omhuldat ämne. Deras frukostbord består av massor med nyttigheter och lika många goda ambitioner att ta vara på dagen i hälsans tecken (för att hålla krämporna borta).

Om dagen sedan ändå gått i ohälsans tecken är det en glädje att diskutera hur det kunde bli så, då?

Släpp tanterna lös och hela Sverige skulle bli fantastiskt: kunnigt, omtänksamt, pratglatt och navelskådande!

?

;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar